Koiran raakaruoka on kelpoa, turvallista ja herkullista tavaraa ihan sellaisenaan. Huolesi siis unhoita ja lyö pakkasesta sulatetut lihat tiskiin.
Raaka totuus kuitenkin on, että joidenkin koirien ja kissojen vatsat tahtovat mennä kovasti juntturaan raa’asta lihasta. Sen sijaan kypsennetty liha voi matkata ilman mitään hämminkiä aina eläinkaverisi ruokakiposta vatsalaukun ja suolenmutkien kautta tienpientareelle asti. Osalle lemmikeistä kypsä liha myös uppoaa kirsun syövereihin paremmin kuin raaka.
Kennelpakasteen luuttomat ja rustottomat raakaruoat voidaan antaa sellaisenaan raakana tai kypsennettynä.
- Simppeli nyrkkisääntö: kypsennä liha matalalla lämpötilalla riittävän pitkän aikaa.
- Paistolämpömittari on kätevä vehje paitsi joulukinkkutalkoissa, myös raakaruoan kokkailussa. Mittaritikku vain lihaan kiinni, ja googlaile eri lihoille sopivia lämpötiloja, ihan niin kuin joka joulu.
- Älä vedä övereitä paistoajan kanssa. Ylikypsä liha on pahaa ja kuivaa. Myös aminohapot ja hyvät rasvahapot sanovat sopimuksensa irti, jos liikaa korventaa.
- Jäähdytä liha vikkelästi kypsennyksen jälkeen, jotta basillit eivät ehdi lihan kimppuun.
- Kypsennetty liha säilyy jääkaapissa 3–4 päivää, ja kypsennetyn lihan voi myös pakastaa.
Muista hyvä keittiöhygienia, jotta pöpöt eivät tee vallankumousta! Ruokaviraston muistilistasta voi vilkaista lisää ohjeita hygieeniseen rehulihan käsittelyyn.
Uunikypsennys
- Suosi matalaa, 100–125°C lämpötilaa ja pitkähköä kypsennysaikaa.
- Kypsennysaikaan vaikuttavat lihan määrä ja lihamassan alkulämpötila.
- Jos sipaiset lihan ohuehkoksi levyksi uuninpellille, sen kypsennysaika on noin 45–60 minuuttia.
- Uunivuoassa yhden kilon lihaköntti kypsyy noin 1–1,5 tunnissa.
- Jos kypsennät ison satsin kerralla, muista hämmentää lihapataa kypsymisen aikana.
Keittämällä kypsentäminen
- Kiehauta ensin 0,5–1 litra vettä 800 gramman liha-annosta kohden. Nakkaa liha veden sekaan hautumaan.
- Sekoita keitosta kypsennyksen aikana.
- Keittopuuhissa ei kauaa nokka tuhise, sillä pieni annos huoneenlämpöistä lihaa kypsyy jopa alle vartissa.
- Tyhjiökypsennysmenetelmä: Pakkaa sulatettu liha tyhjiökypsentämiseen sopivaan pussiin. Lämmitä vesi haluttuun lämpötilaan, mutta ei kiehuvaksi asti. Nosta pussi kattilaan. Pidä huoli, että pussin suuaukko pysyy vedenpinnan yläpuolella, jos pussia ei ole koneellisesti vakumoitu ja suljettu.
Kypsennys paistamalla
-
- Paistinpannulla liha kypsyy vikkelästi, mutta vaarana on lihan kärvähtäminen. Vältä siis houkutusta vääntää hellan nupit kaakkoon.
- Älä kuumenna pannua kovin kuumaksi, ja lisää kypsennyksen aikana lihamassaan vettä. Tällöin kypsentäminen tapahtuu ennemmin keittämällä kuin paistamalla.