Helposti lisää lihaa lemmikille
Joku on kuulemma joskus möläyttänyt, että lemmikin ruokinta lihapakasteilla olisi vaikeaa. Ihan on höpöhöpöä sellaiset puheet. Älä heitä kirvestä kaivoon ruostumaan, vaan ota rento asenne ja ujuta raakaruokaa vaikka lemmikkisi raksujen tai märkäruoan joukkoon. Lihaisa ateria on ensinnäkin aimo terveellistä murkinaa, ja toiseksi saat varmasti kiitosta koiraltasi ja jopa kissasi saattaa luoda sinuun päin hyväksyvän katseen. Kissalta ei kuitenkaan kannata odottaa liikoja.
Miten raakaruokinta aloitetaan?
Näillä ohjeilla et mene ojasta allikkoon, vaan kaupasta kotiin lihapötköt kourassa:
- Tarkista, mistä löytyvät lähimmät Kennelpakasteen pakastelaarit.
- Lähde kauppaan, ota lompakko ja avaimet mukaan. Palaa takaisin hakemaan unohtunut puhelin, jos on pakko.
- Mene kaupan lemmikkiosastolle ja vainua lihatäyteinen pakastin.
- Heitä haluamasi lihapötköt ostoskoriin ja polkaise kassan kautta kotiin.
- Nakkaa lihapötköt pakastimeen tai jätä sulamaan jääkaappiin tai huoneenlämpöön, mieluiten kaikenlaisten tahmatassujen ja rähmäkäpälien ulottumattomiin. Muistin virkistämiseksi lukaise ohjeet raakaruoan käsittelyyn ja säilyttämiseen.
- Tarjoile sulanut liha parin päivän sisällä sulattamisesta, mieluummin ennemmin kuin myöhemmin, ettei liha ala härskiintyä ja huudella törkeyksiä. Voit myös sulattaa lihapötköä noin tunnin verran, minkä jälkeen sen pystyy pilkkomaan pienempiin annoksiin ja vielä pakastamaan uudelleen. Jos liha ehtii sulaa pidemmän aikaa, sitä ei voi enää pakastaa. Säilytä sulatettu liha aina jääkaapissa.
- Voit totuttaa koiran lihaisaan ruokaan lisäämällä aluksi hintsusti lihaa kuivaruoan joukkoon ja kasvattaa määrä pikkuhiljaa. Jos koirasi maha tahtoo vetää helposti herneet pötsiin kaikenlaisista ruokavalion muutoksista sun muista kommervenkeistä, kannattaa kypsentää lihat ilman turhia mutinoita. Kypsennyskikkojen kimppuun pääset täältä.
- Kypsennetty liha säilyy jääkaapissa 3–4 päivää, ja kypsennetyn lihan voi myös pakastaa. Jäähdytä liha vikkelästi kypsennyksen jälkeen, jotta basillit eivät ehdi lihan kimppuun.
- Koiran- ja kissanruoan lihaisuutta lisää ihan mukavasti jo se, että 30 % lemmikin saamasta kuivaruoasta korvataan Kennelpakasteen muhkeilla lihalisukkeilla.
- Kuivaruoan voi korvata myös kokonaan raakaruoalla, mutta silloin on huolehdittava siitä, että lemmikkisi saa riittävästi kuituja, kalsiumia, D- vitamiinia, sinkkiä ja muita ravinteita.
Kuinka paljon raakaruokaa?
- Rennon letkeästi voit siirtyä niin sanottuun 30/70-ruokintaan. Tällöin lemmikin ruoasta 2/3 on teollista täysravintoa, kuten kuiva- tai märkäruokaa, ja 1/3 lihaa. Näin lemmikkisi saa tarvitsemansa ravintoaineet, eikä sinun tarvitse kalkuleerata mitään.
- Suuntaa antava ohje lihan annosteluun koiralle on 50–150 g lihaa/5 kg ja kissalle 50–100 g lihaa/5 kg.
- Oma lihavuuskuntosi voi olla mikä hyvänsä, mutta lemmikin pitäisi olla sopivan sutjakka, ei läski tai liian luikku. Muista siis suhteuttaa nelijalkaisen muonitus iän ja aktiivisuuden mukaan.

Raakaruoan annosmäärät eivät ole rakettitiedettä. Kurkkaa näppärät lautasmallit koirille ja kissoille!
Miten valitsen sopivimman lihan?
- Meidän raateluhampaisilla ystävillämme on kaikilla omat makumieltymyksensä. Yksi tykkää nimenomaan kanasta, toinen ei voi vastustaa lohta ja kolmas syö kaiken syömäkelpoisen ja -kelvottomankin. Tärkein kriteeri lihalle on siis se, että lemmikki syö sen.
- Sitten katsotaan koiraa tai kissaa karvoihin. Jos tietty liha saa ihon kutkuttamaan tai mahan kuralle varovaisesta totuttelusta huolimatta, kannattaa kokeilla toista proteiinia.
- Laita rillit nenälle tai monokkeli silmään ja tiiraile pakkauksesta lihan rasvaprosentti. Jo valmiiksi liian tuhdille kaverille ei kannata syöttää rasvaisinta lihaa. Vastaavasti aktiivisen harrastus- tai työkoiran ruoassa täytyy olla reilusti rasvaa. Rasvaista lihaa (rasvaprosentti yli 18) kannattaa tarjota pikkuhiljaa totutellen, ettei haima hermostu.

Raakaruokinnalla on taatusti vaikutusta koiran hyvinvointiin – sitä on nääs tutkittu, ei hutkittu! Lue, miksi raakaruokintaa kannattaa kokeilla!